Βρίσκεστε εδώ: Επαρχείο Λαγκαδά >> Φυσική Ομορφιά
Επαρχείο Λαγκαδά
Διάρθρωση
Επαρχείου >>
Φυσική Ομορφιά >>
Πολιτιστική
Κληρονομιά >>
Θερμά Λουτρά >>
<< Επιστροφή
 

Επιλέξτε γλώσσα:
Ελληνικά:
Αγγλικά:
 
Ενημέρωση:
29/8/2003

Φυσική Ομορφιά

Στα όριά της, η επαρχία Λαγκαδά περιλαμβάνει το οικοσύστημα Κορώνεια - Βόλβη - Ρήχειος ποταμός - Μακεδονικά Τέμπη, που αποτελεί έναν από τους έντεκα σημαντικότερους υγροβιότοπους της Ελλάδας. Είναι αναγνωρισμένος και προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar - Natura 2000 κι άλλες διεθνείς συνθήκες. Στο συγκεκριμένο οικοσύστημα μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει η λίμνη Κορώνεια ή Λαγκαδά ή Αγίου Βασιλείου, η οποία από το 1995 δεν έχει καθόλου ζωή, λόγω της μόλυνσης των υδάτων από τις παρακείμενες βιομηχανίες και την σημαντική μείωση της στάθμης του νερού της λίμνης.

Το 1998 με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης και του Επαρχείου Λαγκαδά εκπονήθηκε από Ελληνοβρετανική ομάδα επιστημόνων, σχέδιο διάσωσης το οποίο χρηματοδοτείται από το ταμείο συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση το συγκεκριμένο σχέδιο καταβάλλονται προσπάθειες διάσωσης της λίμνης. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ορατά αποτελέσματα. Αποκτήθηκε, όμως, πολύτιμη εμπειρία για περαιτέρω ενέργειες διάσωσης της λίμνης.

Η λίμνη Βόλβη, δεύτερη σε μέγεθος της Ελλάδας, κατατάσσεται στις εύφορες λίμνες με πλούσια ιχθυοπανίδα (24 είδη ψαριών), ενώ η λιπαριά δε συναντάται σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Στην περιοχή υπάρχουν περισσότερα από 200 είδη πουλιών και θηλαστικά, υπεραιωνόβια δέντρα και το παραλίμνειο δάσος της Απολλωνίας που αποτελεί μνημείο της φύσης. Η λίμνη Βόλβη είναι αγαπημένος τόπος των αθλητών της ιστιοσανίδας, λόγω μιας μόνιμης αύρας που υπάρχει καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Ο Ρήχειος ποταμός ενώνει, μέσω των στενών της Ρεντίνας, τη λίμνη Βόλβη με το Στρυμονικό κόλπο, κυλάει ανάμεσα από τα Κερδύλλια όρη και τις παρυφές του Χολομώντα και δημιουργεί την μαγευτική κοιλάδα των «Μακεδονικών Τεμπών», την οποία διασχίζει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Καβάλας.

Τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους αποτελούν όλη η οροσειρά του Βερτίσκου από το Λαχανάμέχρι το Σοχό, τα Κερδύλλια από το Σκεπαστό, τα Στεφανινά, την Αρέθουσα, τα Βρασνά, την Ασπροβάλτα. Την ίδια φυσική ομορφιά συναντά κανείς και στο Ζαγκλιβέρι, το Αδάμ, τα Πετροκέρασα, το Σταυρό, τη Μάδυτο, το Αδραμέρι και σε όλη την περιοχή του οικοσυστύματος Κορώνειας - Βόλβης - Ρηχείου - Στενών Ρεντίνας μέχρι το Στρυμονικό κόλπο και τις όμορφες παραλίες της Ασπροβάλτας, των Βρασνών και του Σταυρού.

 

 

 


Νέα Ανακοινώσεις
- Τουρνουά Ποδοσφαίρου ΕΓΝΑΤΙΑ
   
   

Προγράμματα
- Ευρωπαϊκά Προγράμματα
- Γενικά Προγράμματα
   

Σχετικές Ιστοσελίδες
- Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης
   
   

Επαρχείο Λαγκαδά:  | Διάρθρωση Επαρχείου |  Φυσική Ομορφιά  | Πολιτιστική Κληρονομιά | Θερμά Λουτρά |
   
 Web Design:  Ι. Γεωργούδας   email:ggeorgoudas@b-online.gr